Hakkımda

ODTÜ İşletme bölümü lisans diplomasından sonra İngiltere’de MBA yaptım. Uluslararası markalarda pazarlama alanında yönetici olarak çalıştıktan sonra Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi doktora programına devam ederken 2004 yılında o zamanki adıyla Mey İçki (şimdiki adıyla Mey Diageo) şirketinin ilk kurucu ekibine katıldım. 2020 yılında ayrılana kadar pek çok görev üstlendim. Pazarlama bölümünde önce likör, bira ve şaraplardan sorumlu sonra da Kayra şarapları, rakı kategorisi ve inovasyon bölümlerinden sorumlu yönetici oldum. Pek çok alkollü içki markasının lansman projesini yönettim. İlk adımlarını Kayra Wine Academy olarak attığımız IWSA’nın (International Wines and Spirits Academy) kuruluş projesini gerçekleştirdim.  Mey Diageo’daki yöneticiliği döneminde yurt dışında Türk Şaraplarının tanıtımını hedefleyen “Wines of Turkey” projesinden sorumlu olarak Şarap Üreticileri Derneği’nde Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yerine getirdim. Yerel Anadolu üzümlerine yönelik ilk tanıtım çalışmalarında aktif rol aldım.  Son olarak, rakı kategorisinde ise Alaşehir Yenilikhane kraft rakı üretim tesis projesini yönettim.

Son dönemlerde ne yapıyorum?

2021’den bu yana Fernkolektif adı altında hem içecekler hem de gıda ve içecekler odağında inovasyon stratejileri çerçevesinde bağımsız danışmanlık yapıyorum.

Ayrıca, Anadolu’da yerli, eski ve aşısız bağların varlığı alanında disiplinler arası araştırmalara “benzer beyinlerin” birlikte düşünüp ürettiği ve daha fazla farkındalık yarattığı ortak projelere odaklanıyorum.  Bunlardan “Anadolu’nun Güvencesiz Eski Bağları: Karasakız örneği” konulu araştırma çalışması Heritage Vines of Turkey platformundan 11 Ekim 2022 tarihinde IWSC ve Old Vine Conference’nın fon desteği ile gerçekleştirilen son tamamladığımız ortak projelerden.

Fermente ve distile içkilerin Türkiye’deki gelişimi, gıda ve içecek etiği ile teorinin mevcut tüketim odaklı dünya dinamikleriyle nasıl ilişkili olduğu hakkında disiplinler arası araştırmalar yapmaya devam ediyorum.

Inovasyon çerçevesindeki danışmanlık projeleri ise tarımsal ürünlerin nihai tüketici ile buluşmaları süreçlerindeki tüm adımları içeren, start-up ya da oturmuş yapılardaki yeni üretim ve pazara sunum süreçleri ve fizibilite değerlendirmelerini genel olarak çerçeveleyen çalışmalardır.


Sertifikalarım

Plumpton College Bağcılık Eğitimi

Vinquiry Duyusal Eğitim

WSET (Wine and Spirits Education Trust) Level 3

WSET eğitimci sertifikası.

Innovasyon takım ve öncelik yönetim stratejileri

 


Üyesi olduğum çalışma grupları

Heritage Vines of Turkey‘in kurucu ekip üyesi 

Slow Wine Coalition Türkiye delegesi

Old Vine Conference Türkiye delegesi

Şarap Dostları Derneği


Fernkolektif’in amacı

FERNKOLEKTİF benim kişisel markam. Bir yolculuk adı.

Web sitesi ile amacım, yazılarımı toplamak, referans ve iletişim alanı oluşturmak,

Genelde söylenmiş ama not edilmesi gerekirken havada yok olma tehlikesinde olanları kayıt altına almak amacım. Ayrıca zaman zaman soru sormak, sorulara cevap arayanları, bunun üzerinde kafa yoranları, yol alanları bir araya getirmek. Kafa yoranlara kolektif akılla destek vermek.

Müştereklerin değerini hissederken hissettirmek. Daha çok kolektif iş üretmeye el vermek.

Şunun çok farkındayım; içinde bulunduğumuz çağda, her şey çok hızlı ve anlık. Akıştayız. Bu anlamda, duygular da anlık. İstediklerimizle, yapabildiklerimiz arasındaki uçurum, bu sonsuz sayıda anlık isteğin ve duygunun geçişi arasında yok olup gitmekteler.

Toparlayalım diyorum. Yazalım. Bağlayalım.

Buradaki yola çıkışım her ne kadar bir kişisel inisiyatif de olsa, açık bir sayfa, müşterek olarak yol yürümelere açık. İyi, doğru, adil ve müşterek yaptığımızda herkesin iyi hissedeceğini biliyorum.

Ne hakkında peki? Ben bir “Generalist”im. Yani tek bir şeyin değil, o tek bir şeyin çevresindeki her şeyin ne olduğunu anlamak ve öğrenmek isteyen, sistemi ve sistem içindeki bağlarda olan detayları anlamaya çalışan bir sorgulayışım oldu hep.

2004 yılında Tekel özelleştirilirken katıldığım şirkette bir öğrenme yolculuğu geçirdim. Öğrendikçe de daha çok öğrenmem gerektiğini fark ettim. Aynı zamanda, içinde olduğum sektörün sorunlarını ve gelişmesi için yapılması gerekenlere dair epey gözlem yapma fırsatım oldu. Bunlar çok önemli, çünkü öğrendiğim şeylerin bir kısmı ne yazık ki kendi bildiklerimizin sınırlılığı ve sığlığına dair. O nedenle de aslında bu alana girecek yeni zihinlere en şeffaf şekilde bazı bağlar ve bu zamana kadar edindiklerimi aktarabilmek istiyorum.

Çalışma alanlarım:

Fermente ve distile içkiler. Daha büyük resimde içecekler, tarım ve gastronomi başlığı altında özellikle fermente ve distile alkollü içkilerin Türkiye’deki gelişimi, Anadolu’daki yerel üzümler, bağlarımız ilk ana odağım. İçinde yaşadığımız iklim değişimi, göçler ve ekonomi politik dengelerinde oldukça hızlı bir şekilde kaybettiğimiz tarım alanları ve nihai ürünler bağlamında üretici olmak. Şarap ve distile alkollü içeceklerden bu bağlamlarla bahsediyor olmak. Dünyada bu anlamda gerçekleşen dönüşümlere bakmak, trendlerle yansımalar yapmak.

Gıda ve içecek etiği. Yasalar bağlamında Türkiye’de üretici olmak ve genel olarak içerdiği sınırlar, içecek ve yiyecek başlıklarının ekonomik yansımaları, mevcut tüketim odaklı dünya dinamiklerinin nasıl ilişkili olduğu ve gelecekteki gıda politikaları hakkında disiplinler arası araştırmalar burada bulacağınız yazı başlıklarının bir kısmı.

Botanik. Bir özel başlık benim için botanik. Botanik, kavram olarak bitkilerin içindeki ekosistemi de kelime anlamıyla içeriyor. Bitkilerle insanların ilişkisinin içecekler boyutundaki tarihsel dönüşümü içinde bulunduğumuz coğrafya ile zayıf olan kültürel hafızamıza dair sorgulamalar da yaptırdığı için mutlaka zihnimde yer alıyor. Bitkileri anlamanın ve onlardan öğrenmenin insanlığın geleceği için yaşamsal önemi olduğunu biliyorum.

Inovasyon. Dünyanın kendi genel makro dönüşümünün farklı alanlara yansımaları çerçevesinde, günümüzün gerçekliklerinin farklı katmanlarla değerlendirerek yeni ürün süreçlerini anlamak, fizibilite çalışmaları gerçekleştirmek, takımlar oluşturmak ve gerektiğinde tüm yeni ürün çıkarma süreçlerini yönetmek. 

Danışmanlık çerçevesi için lütfen ……. Mail adresinden ulaşın.

Ayrıca, sorularınız, düşünceleriniz, araştırmalarınız ve yorumlarınız olursa paylaşın. Eklemek istediklerinizi bir diyalog içerisinde burada paylaşabiliriz. Müştereklerin güçlenmesi hepimiz için önemli.