In Makale / Kitap, Kolektif çalışmalar02/10/20223 Dakika

Kitap: Öküzgözü-Boğazkere: Anadolu’dan geleceğe miras

Bantmag‘ın Eylül 2022’de çıkardığı bir kitap. Öküzgözü-Boğazkere: Anadolu’dan geleceğe miras. Yayın danışmanlığını Bantmag ekibiyle çok severek yaptığım bu kitabın İngilizcesi de yayına hazırlanıyor şimdilerde.

Kayıtlara geçirmemiz gereken dönemlerdeyiz aslında. Çünkü 2013 yılıda çıkan yasal düzenleme ile birlikte alkollü içeceklerin tadım ve tanıtım yasakları hayatımıza girince, farklı şekillerden yazı yazılmasına dair de bir sükûnet ve bir sessizlik giderek sirayet eder oldu herkese. Bunu söylerken kimse bir şey yapmıyor, gelişmelere katkıda bulunmuyor demiyorum; ama çekinen yayın evleri, medya kurumları, firmaların tanıtımı dışında, ekonomiye önemli bir katma değer üreten sektördeki gelişmeleri ve araştırmaları da ıskalar oldular nedense. Bu nedenle kayıt tutmak ve bağlantılar kurmak önemli. Bu kitap bir yeniden tazeleme aslında. Yapılmış ve hali hazırda var olan başlıkları, araştırmacıları ve yapılmış çalışmaları bir tozlu raflardan kaldırma ve herkese hatırlatma şeklinde. Yapılan araştırmalardan bazılarını bugünün ışığında okuduğumuzda da yapıldığı tarihlerden bu yana gelişen gündem içinde katedilen yolları ve yeni sorunları da görmeye yardımcı oluyor.

Yapmamız gereken konuşma, tartışma, araştırma bir araya gelmeler için bir vesile sadece. Burası insanlığa büyük bir miras. Bu üzümleri anladık desek çok ayıp etmiş oluruz. Onların kıymetini bildik ve hakkını verdik desek de. Çok işimiz var daha. Ama dedim ya, bu kitap bazı sorulara ışık tutuyor. Sorunları işaret ediyor. Yapılabileceklere dair yol gösteriyor. @aylinöneytan’ın bitişinde dediği gibi, “öküzgözü-Boğazkere Mezopotamya’nın iki gözü. Birbirinden ayrı düşünülemeyecek geçmiş ve kader örgüsünün parçaları. Daha niceleri var Anadolu’da bu ikilinin benzeri… İsimsiz yüzlerce üzüm. Gün ışığındalar ama fark edilmeleri lazım. Güç birliği yapmamız şart. @meydiageo’ya bu ve benzeri sektöre kalıcı izler bırakan çalışmalara verdiği destek için teşekkürler.

Kitaba dair pek çok güzel yazı yazıldı. Bunlar çok değerli. Öte yandan bize aslında bu tür çalışmalara ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu da söylüyor. Tanıtım ve tadım yasakları aslında akademik çalışmalarda da oldukça büyük bir kısıtlama ve düşüş oluşturdu. O zamandan bu zamana Ziraat Fakülteleri ile ortaklaşa Gıda Mühendisliği bölümlerinde dokuza yakın üniversitede bağcılık ve şarapçılık konusunda üzümler, potansiyelleri, bölgesel farklılıklar ve şaraba yansımalarına dair çalışmalar yapılırken günümüzde bu çalışma formunda akademik çıktılar neredeyse yok denecek düzeyde. Üniversitelerdeki üretim izinleri bir bir kalktı ve şu anda ziraat fakültelerinde yapılan çalışmalarında sonuçlarını tam görebilmemiz mümkün değil. Sektörün yerel üzümlerine olan farkındalığı şarapçılar bazında günden güne artıyor olsa da bilimsel çalışmalara destek almamız da bir o kadar önemli. Bu anlamda gelecek dönemlerde yapısal değişikliklere ya da şarap üreticilerinin de araştırmalara farklı şekillerde dahil olmalarıyla dönüşecek yollar görünüyor olabilir.

 

Kitap yorumlarına dair bir yazı için aşağıya da ek okuma linkleri.

https://ipekauf.com/2022/11/30/okuzgozunun-pesinde/

https://bantmag.com/okuzgozu-ve-bogazkere-anadoludan-gelecege-miras/